Pottle
- Internationals welcome
- Founded in Friesland
- Techniek, productie en bouw
Pottle verhoogt de waarde door afval om te zetten in nuttige producten. Elk jaar worden honderden miljoenen wijnflessen na één keer gebruik weggegooid, terwijl statiegeldbierflessen tot 40 keer hergebruikt kunnen worden. Op het eerste gezicht lijkt recycling een duurzame oplossing, maar er is nog steeds 85% van de energie nodig om een nieuwe fles te maken. Bijgevolg komt upcycling naar voren als de meest duurzame optie.
Door de flessen direct te modificeren omzeilt Pottle de recyclingstap en biedt het een duurzaam alternatief voor glasrecycling: glasupcycling. Pottle haalt het glas met een elektrisch busje op bij lokale horecaondernemers en draagt zo bij aan een circulaire economie. De flessen worden verwerkt in een sociale werkplaats door werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt, voornamelijk mensen met een verstandelijke beperking. Deze werknemers worden betrokken bij alle bedrijfsprocessen, waaronder productinnovatie, verkoopgesprekken, distributie en productie. De flessen worden in verschillende vormen en maten gesneden, afhankelijk van het beoogde eindproduct.